Biopohjaisia öljyjä käytetään entistä enemmän

jukka kuusela teknoma binol biosafe

Kasviöljyestereistä jalostettujen tuotteiden suosio on voimakkaassa kasvussa monella teollisuuden alalla. Myös sahateollisuudessa voitelu- ja puhdistusöljyjä kysytään yhä enemmän biohajoavina. Ala kaipaakin jatkossa kasviöljyn tuottajia enemmän.

Vuonna 1937 perustettu Teknoma Oy on teknisen alan maahantuonti- ja markkinointiyritys, jonka toiminta on jaettu neljään osastoon. Mekaaninen, kemia ja suodatus vastaavat noin puolesta 21 henkilöä työllistävän yrityksen 10 miljoonan euron budjetoidusta liikevaihdosta. Loput tulee suurimmalta eli Quaker Houghtonin tuotteita myyvältä osastolta, jota vetää myyntijohtaja Jukka Kuusela.

– Olen aika uusi kasvo Teknomalla , mutta minulla on yli 20 vuoden kokemus alalta erityisesti Binolin tuotteista, hän kertoo.

Binol Biosafe -tuotteiden myynti Suomessa siirtyi Teknomalle vuosi sitten

Binolin tuotteiden Suomen edustuksessa on tapahtunut viime aikoina muutoksia, jotka ovat varmasti aiheuttaneet epäselvyyttä asiakkaissa. Optiwert Oy, jonka palveluksessa Kuusela toimi noin 20 vuotta, oli pitkään Binolin ja sen vuonna 2014 ostaneen Quaker Chemicalsin edustajana Suomessa. Teknomalla oli puolestaan Houghton Internationalin edustus. Pörssiyhtiöt Quaker ja Houghton yhdistyivät elokuussa 2019 mikä aiheutti lopulta sen, että Suomessa uuden Quaker Houghtonin tuotteita sai myydä jatkossa vain yksi jälleenmyyjä.

– Optiwertin ja Teknoman omistajien neuvotteluiden lopputuloksena Teknoma osti Optiwertin lokakuussa 2019, ja samalla yritykseen perustettiin Quaker Houghton-osasto, Kuusela kertoo.

Optiwert myi ennen Teknomaan yhdistymistään Binolin tuotteita ennen kaikkea konepajoille, mutta hieman myös sahateollisuuteen.

– Binol Biosafe -tuotemerkin tuotteiden myynnistä vastasivat kuitenkin Quaker Houghton ja niiden jälleenmyyjä Fortum Waste Solutions Suomessa aina elokuuhun 2020 asti. Sen jälkeen olemme vastanneet myös niiden jälleenmyynnistä Suomessa, Kuusela sanoo.

Biosafe-tuotemerkki on alun perin Raisio Chemicalsin, mutta yritys myi sen Binolille vuonna 2003.

– Viimeisen vuoden ajan olemme tehneet kovasti töitä sen eteen, että asiakkaat tietävät kääntyä Binolin tuotteita halutessaan meidän puoleemme. Binolin tuotevalikoimaa ollaan pikkuhiljaa muuttamassa uusiksi, Kuusela toteaa.

Kasviöljypohjaiset tuotteet, kuten terien jäähdytykseen, puhtaanapitoon ja voiteluun käytettävä sahaemulsio Biosafe Boem, sekä vannesahojen voitelu- ja puhdistusöljy Bont ovat tunnettuja tuotemerkkejä sahoilla ja höyläämöissä. Jatkossa Biosafe-tuotemerkki tulee jäämään historiaan tuotteiden uudelleenbrandäyksen johdosta. Biosafe Bont on jo muutettu Binol Band -nimiseksi, jonka viskositeetti on joko 5 tai 20. Biosafe-tuotemerkin alla on lisäksi kuljetinketjujen voiteluöljy Con, sekä eri viskositeettisiä hydrauliöljyjä. Aika näyttää sen, muuttuvatko kaikki tuotteet lopulta Quaker Houghton -nimisiksi.

Biopohjaisten voitelu- ja puhdistusaineiden kysyntä on Kuuselan mukaan lisääntynyt myös mekaanisessa metsäteollisuudessa, jossa toki vieläkin terien voitelussa saatetaan käyttää dieseliä tai polttoöljyä.

– Tällä hetkellä ympäristöystävällisempiä ja biohajoavia vaihtoehtoja kuitenkin kysytään yhä enemmän. Se on tärkeää, koska niitä pääsee luontoon tuotantolaitoksilla väkisin, hän sanoo.

Kasviöljyt ovat suosittuja tällä hetkellä teollisuuden lisäksi monella muullakin alalla, kuten elintarviketeollisuudessa ja kosmetiikka-alalla. Kasvanut kysyntä on vaikuttanut niiden saatavuuteen ja tuotteiden hintoihin. Rypsin ja rapsin viljelijöillä ei jatkossakaan varmasti ole ongelmia saada satoaan myytyä. Kasviöljypohjaisia tuotteita valmistetaan Binol Ab:n eli nykyisin Quaker Houghton Nordicin tuotantolaitoksella Ruotsin Karlshamnissa, jossa sijaitsee myös tuotekehitysyksikkö. 35 työntekijää työllistävän yksikön liikevaihto on 25 miljoonaa euroa. Teknomalle tulee Karlshamnista täysi rekkakuormallinen tuotteita lähes joka viikko.

Quaker Houghtonin tuotevalikoimaan kuuluvat myös erilaiset palamattomat hydraulinesteet, jotka kulkevat tuotenimellä Quintolubric.

– Ne perustuvat synteettisiin orgaanisiin estereihin, ja nesteiden luokitus on HFD-U. Ominaisuuksiltaan tuotteet ovat vähintään mineraaliöljytuotteiden tasoisia, Kuusela sanoo. Tuotesarjaa myydään erityisesti terästehtaille, mutta se soveltuu myös kaivosteollisuuteen ja sahateollisuuteen, joissa on tulipaloriski olemassa. Muista tuotteista mainittakoon Houghto-Safe 620, mikä on HFC-luokiteltu vesiglykoli hydraulineste.

Kuuselan mukaan Quaker Houghtonin tuotevalikoima on valtava, mutta läheskään kaikki eivät sovellu Suomen olosuhteisiin.

– Jokaisen tuotteen soveltuvuus esimerkiksi paikalliseen veden kovuuteen on testattava, jotta löydetään meille sopivat tuotteet, hän kertoo. Yhdysvaltalaisen Quaker Houghton Corporationin pääkonttori sijaitsee Philadelphian esikaupunkialueella. Yritys työllistää maailmanlaajuisesti 4200 henkilöä, ja sen liikevaihto on 1,7 miljardia dollaria. Sen 34 tuotantolaitoksesta seitsemän sijaitsee Euroopassa. Tuotekehityskeskuksia sillä on 35, joista 10 Euroopassa.

Teknoman pääkonttori sijaitsee Nummelassa ja varastot Nummelassa sekä Vantaalla. Pelkästään Quaker Houghton -osaston tuotteita varastossa on yli 200 000 litraa, jonka ansiosta vaikkapa sahateollisuuden tarvitsemien tuotteiden toimitusvarmuus ja -nopeus on aiempaa parempi. Kuuselan mukaan toimitukset lähtevät usein jo tilauksen tekopäivänä, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Quaker Houghton -osastolla työskentelee viisi henkilöä, joista yksi on erikoistunut sahateollisuuden asiakkaisiin.

– Jatkossa myös Markkinointi Tapio Nyrönen toimii Binol Biosafe -tuotteiden osalta Teknoman jälleenmyyjänä. Laajennamme yhteistyötä myös erilaisten edustamamme kaluston pesuaineiden sekä terähuoneiden kemikaalien puolelle, Kuusela kertoo.

Ensimmäinen vuosi Binol Biosafe -tuotteiden myyntiä on nyt takana Teknomalla, ja se on sujunut Kuuselan mukaan positiivisissa merkeissä.

– Olemme saaneet uusia saha-asiakkaita mukavasti, hän iloitsee. Teknoman Quaker Hougton -osaston vuosimyynti on yli 1,1 miljoonaa litraa/kiloa. Binol Biosafe -tuotteiden osuus on reilut 100 000 litraa, joista erilaisia sahanesteitä 55 000 litraa.

Koronapandemian aikaan on totuttu kuulemaan uutisia muun muassa konttipulasta ja sirupulasta, jotka hidastavat tuotantoa ja hankaloittavat kaupan käyntiä ympäri maailman. Kuuselan mukaan viime vuoden aikana pulaa on ollut yllättäen myös tynnyreistä, ja niiden hinnat ovat nelinkertaistuneet. Esimerkiksi Karlshamnin tehtaille on jouduttu tuomaan tynnyreitä konsernin Espanjan tehtaalta. Tynnyripulasta huolimatta Quaker Houghtonin tuotteiden myynti on käynyt hyvin Teknomalla.

– Myynti varsinkin konepajoille vetää tällä hetkellä todella hyvin, ja tavoittelemme 15-20 prosentin myynnin kasvua myös saha- ja metsäpuolen tuotteissa, Kuusela sanoo.

Kiinnostuitko? Kysy lisää Binol Biosafe-öljyistä:

Jukka Kuusela, p. 0400 505 314 tai jukka.kuusela@teknoma.fi

Teksti: Petri Puttonen, Puumies -lehti 8/2021